Bouwmethodiek


Fundering

De fundering is afhankelijk van de grondgesteldheid en zal per lokatie worden bekeken. Om zo weinig mogelijk te ontgraven en een snelle bouwtijd te realiseren zijn er 2 mogelijkheden om het Treco concept te funderen.

  • Betonnen balken;       Snel, kostenbesparend en effectief.  • Schroefpalen;             Snel, circulair (herbruikbaar) en milieubewust.


Juist door zo min mogelijk te ontgraven en grond af te voeren kan de PFAS problematiek worden overwonnen.

Begane grondvloer

Op de fundering worden gelamineerde balken gemonteerd, hiertussen kunnen de vloerbalken met vlasisolatie worden geplaatst. 

Voor de afwerking van de begane grondvloer kan worden gekozen tussen de volgende opties:

         Budget:            OSB constructieplaat met (klik)laminaat .

                Eco:            Grenen Planken.


Buitenwanden

De wandconstructie wordt gerealiseerd met grenen logs, dit zijn tegen elkaar gelijmde balken geïmporteerd uit Scandinavië. Door de verlijming kan het hout minder kan werken en treedt er nauwelijks scheurvorming op. De verbindingen van deze logs zijn uitgefreesd, zo passen de logs feilloos in elkaar en ontstaat er een sterk geheel.De massieve dragende houtconstructie zal binnen enkele dagen staan. Essentieel is rekening te houden met het zakken van de constructie. Hierdoor zal voor het dak, de kozijnen en de afwerking met schijnlogs een schuivende verbinding worden toegepast. Dit is al jarenlang een beproefde methode.


 

De buitenzijde zal met een transparante of dekkende beits worden afgewerkt. Hiervoor kan uit diverse kleuren en tinten worden gekozen.

Binnenwanden

De binnenzijde van de buitenwanden zal geïsoleerd moeten worden om aan de eisen van het bouwbesluit te voldoen. Vlaswol wordt hiervoor toegepast. Dit is een natuurlijke, niet-jeukende isolatie die makkelijk aan te brengen is. Na het aanbrengen van de isolatie moet deze binnenzijdes worden afgewerkt, hier zijn 2 opties voor:

      Budget:          Gipsplaat

      Eco:                 Grenen schijnlogs, deze voelen aan als houten balken.

De houten logs die de buitenwand vormen, worden ook als binnenwand toegepast. De logs, zichtbaar aan beide zijden, hoeven niet te worden afgewerkt en passen perfect bij de schijnlogs aan de binnenzijde van de buitenwand. Hierdoor ontstaat een homogene houten afwerking. De lichtpunten en wandcontactdozen zullen in een vroeg stadium moeten worden uitgewerkt omdat de sparingen en gaten fabrieksmatig worden aangebracht.


Dak

Voor de dak constructie zijn er  twee opties:

        Budget:         Dak-sandwichpaneel

Dit paneel is voorzien van boven– en onderafwerking met isolatie ertussen. De bovenzijde is een damwandprofiel en de onderzijde is wit afgewerkt. Deze sandwichelementen zijn ideaal om zonnepanelen aan te brengen, geeft de woning een strakke uitstraling en zal de bouwtijd aanzienlijk versnellen. 


 

       Eco:            Groen dak (Sedum)

Deze optie met kruiden en vetplanten heeft naast een esthetisch meerwaarde nog  meer voordelen. Dit type dak dempt geluid, neemt regenwater op en is goed voor de ecologische balans van de natuur.  Bij deze toepassing wordt er vlaswol als isolatie toegepast.


Installaties

Verwarmen

De woning worden all-electric uitgevoerd, er komt geen aardgas aan te pas. De voorkeur om de woning te verwarmen en te koelen is met een lucht-lucht warmtepomp ofwel een airconditioning-systeem. Een dual split heeft twee wandelementen en een buitenelement.

De ruimtes zijn snel te verwarmen of te koelen en het energiegebruik is laag. Zo haalt de woning makkelijk een energie A label. Er zijn alternatieven voor verwarmen indien gewenst.


Warm tapwater

Een elektrische boiler zal het warme tapwater verzorgen. Een alternatief is een elektrische warmtepompboiler. Deze is wat duurder in aanschaf maar goedkoper in verbruik.


Ventilatie

Dit woningconcept wordt voorzien mechanische afvoer van de lucht in de badkamer en het toilet. Verse luchttoevoer wordt op een natuurlijke manier verkregen door roosters in het glas of kozijn. Door deze ventilatie blijft een gezond binnenklimaat gehandhaafd.


Energieopwekking

Om een energiezuinig concept te garanderen zal zelf energie opgewekt moeten worden. Dit gebeurt met zonnepanelen.

Wanneer de keuzes voor installaties gebaseerd zijn om een zo laag mogelijk energiegebruik te realiseren, dan kan met een aantal zonnepanelen een energie neutrale woning bereikt worden, ofwel een NOM woning (Nul-Op-de-Meter). Dit betekent dat over heel jaar, na salderen, het energieverbruik 0 is. In de zomer zal er elektriciteit over zijn en in de winter, wanneer er meer verwarmd gaat worden, zal het elektriciteitsnet in de energievraag moeten voorzien.

Voor deze woning kan een accu een goed alternatief zijn wanneer salderen niet meer mogelijk is.