Info over Hout

Waarom hout?

  • Milieuvriendelijk materiaal;

Hout is de oplossing voor de huidige problematiek in de bouw met stikstof en CO2. Er hoeft geen of weinig  beton, baksteen of cement meer te worden toegepast, een reducering van 60-80 % in CO2 uitstoot! Bomen halen de CO2 uit de lucht om te groeien, dus in een houten huis is zelfs CO2 opgeslagen.

Gezien de ecologische bouwwijze is de stikstofuitstoot minimaal in vergelijking met traditionele bouwwijzen. Er wordt minder materiaal industrieel verwerkt en ook het aantal handelingen door machines op en naar de bouw wordt drastisch verminderd.

  • Circulair bouwen;

Hout is een circulair bouwmateriaal, na het gebruik voor de constructie in een woning kan hout worden gerecycled. Bovendien is het biologisch afbreekbaar.

  • Snel en natuurlijk herwinbaar;

Hout is geen delfstof, er hoeven geen gaten in de aarde te worden gemaakt of bergen te worden afgegraven. Door hout toe te passen uit gecertificeerde bossen (FSC & PEFC) is er garantie dat er voor elke gekapte boom, minimaal een nieuwe wordt geplant. Deze halen op hun beurt weer de CO2 uit de lucht. 

De non-profit FSC en PEFC certificeringssystemen garanderen:

              - Natuurbescherming — het behoudt van leefgebieden van planten en dieren;

              - Sociale aspecten — respect voor de lokale bevolking en bosarbeiders;

              - Economische aspecten — Het kappen en verkoop van hout moet in balans staan met het behoud                                                                van het bos.

  • Esthetisch;

Alhoewel esthetica en beleving veelal gelinkt zijn aan een persoonlijke smaak, stralen houten huizen een warm gevoel uit, een gevoel van welkom zijn.

  • Gezond en aangenaam binnenklimaat;

Omdat er zoveel mogelijk ecologische en milieuvriendelijke bouwmaterialen worden toegepast heeft dit een gezond binnenklimaat tot gevolg.  Leven in een houten woning wordt als lichter, luchtig, minder vermoeiend en minder stressvol ervaren. Sterker nog, het levert veel mensen een vakantiegevoel op.

 Door de hygroscopische werking van het hout, het vermogen om de luchtvochtigheid te reguleren, ontstaat er een aangenaam en gezond binnenklimaat.

  • Betaalbaar en snel;

Om een betaalbare woning te realiseren zijn er verschillende opties in materiaalgebruik, levering en uitvoering mogelijk. Het stapelen van de houten constructie is binnen enkele dagen mogelijk.


Maar de vooroordelen van hout dan?

  • Is een houten woning brandveilig? 

Als massief hout wordt aangestoken brand het niet. Om over een langere tijd een hogere temperatuur te bereiken zijn hulpmiddelen nodig (bijvoorbeeld brandstof, kranten etc.). Daarna zal hout ook niet zomaar gaan branden, er vormt zich namelijk een houtskoollaag aan de oppervlakte die de inbranding aanzienlijk vertraagd. Hierdoor ontstaat er geen direct instortingsgevaar.

Voor de inbrandsnelheid van hout wordt vaak de vuistregel 1mm per minuut gebruikt. Na een half uur brand is er maximaal 3cm van de massieve houtconstructie weggebrand. De massieve houtconstructie heeft nog meer dan voldoende capaciteit om de vloer en dak te dragen.


  • Hoe lang gaat een houten huis mee?

Een houten woning heeft in principe geen mindere levensduur dan een traditioneel gebouwde woning. Eerder zal een (houten) woning worden afgebroken om functionele en / of econmische aspecten. Het eerste huis in dit systeem staat al meer dan 100 jaar, in Scandinavië staan houten huizen die al meer dan 200 tot 300 jaar oud zijn.

Ook hebben diverse Europese studies aangetoond dat houten woningen lang meegaan. Wel zijn de volgende aspecten belangrijk voor de levensduur van een houten woning, met name in het gematigde Nederlandse zeeklimaat:

      - Een goede bouwkundige detaillering;

      - Hoogwaardige en kwalitatieve producten (kwaliteit van hout, beits etc.);

      - Goede en solide bouwwijze;

      - Onderhoud van de woning.

Een bijkomend voordeel van een houten huis is dat deze een mate van flexibiliteit bevat. Vooral tegen de impact van aardbevingen is het van belang dat het huis ‘mee kan bewegen’. Hierdoor is de kans op scheuren en instorten minimaal.

  

 Schimmels en insecten ?

 Voor schimmels te gedijen op een houten oppervlak heeft het hout een langdurig vochtgehalte nodig van 22% of hoger. Dit kan voorkomen waar een slechte bouwkundige detaillering is toegepast, hierbij kan men denken aan houtconstructies die niet voldoende kunnen ventileren of onvoldoende dampopen zijn (bijvoorbeeld met ongepaste verfsystemen).

De toegepaste houten logs zijn vooraf gedroogd en hebben een laag vochtgehalte. In een onverwarmd gebouw bedraagt het houtvochtgehalte in ongunstig gelegen bouwdelen zoals balkkoppen en kruipruimten maximaal 18%. In verwarmde gebouwen is dat 14% en in centraal verwarmde gebouwen 9%. Deze waarden gelden alleen voor de winter, in de zomer liggen deze waardes nog lager.

De toegepaste wandconstructie is dampopen, dat wil zeggen dat de wand kan ademen. In de winter kan er condensatie ontstaan maar in de zomer kan deze damp horizontaal door de wand een weg naar buiten vinden. Hierdoor zal er geen vochtophoping plaatsvinden en wordt het hout dus niet aangetast door schimmelvorming. Belangrijk is een dampopen verfsysteem aan de buitenzijde toe te passen.

In onze regio zijn de huisboktor en houtwormkever de voornaamste insecten die houtconstructies kunnen aantasten. De houtwormkever is vooral terug te vinden in vochtige schimmelende houtconstructies, dit wordt vermeden door een dampopen constructie toe te passen. In grenen houtconstructies richt de huisboktor zich alleen op het sappige spinthout van kwalitatief minder hout. Door het koude klimaat in Scandinavië groeien de bossen langzamer en is het hout daarom van betere kwaliteit dan dat van Midden-Europese bossen. Het hout dat wordt toegepast wordt ook nog eens beschermd door de afwerking met beits.